Marți 21 Noiembrie 2017
Text Size

Cât costă.... un site?

 

Deși mulți își închipuie că un website este ceva foarte scump, în realitate nu este deloc așa. Puteți avea propriul site la un preț modic. Preșul de construxție a acestuia variind în funcție de diverși factori precum: complexitatea design-ului, numărul de pagini (meniuri) incluse, funcțiile implementate la cererea clientului, tehnologiile utilizate, precum și implementarea unei legături între site și rețelele de socializare. La ora actuală, prețurile încep de la 100 de euro dacă vorbim de ceva foarte simplu, de maxim 3-5 pagini ce cuprinde meniuri precum: Peima pagină, Despre noi, Produse și contact, sau de la 250 de euro dacă doriți ceva mai amplu cu meniuri numeroase și conținut în mai multe limbi.

Dacă doriți să vă promovați și în mediul online, un site este modalitatea perfectă de a vă face cunoscută activitatea, pentru realizarea unui site profesional aveți nevoie de; un domeniu personal, un pachet de găzduire web și o persoană care să creeze grafica (aspectul paginii și să adauge conținutul, optimizându-l pentru marile motoare de căutare.

 

În cele ce urmează voi vorbi puțin despre fiecare din aceste aspecte:

 

Domeniul

 

Pentru a putea fi accesat de către vizitatorii ce navighează zilnic pe internet un site profesional are nevoie de un domeniu. Acesta reprezintă practic adresa site-ului dvs exemplu ciulerazvan.ro, credintasiviata.info, exemplu.com.

Domeniul este o adresa unică formată din 63 de caractere și un sufix de 2 sau 3 caractere. Sufixul variază în funcție de țara de provenienţă ori de domeniul de activitate a site-ului: de exemplu extensia .ro reprezintă indicativul României, ..uk pentru Marea Britanie, .eu pentru Uniunea Europeană, etc.

Există aşa cum spuneam şi extensii în funcție de specificul domeniului de activitate: site-uri guvernamentale .gov, org pentru organizații şi asociații guvernamentale sau non-guvernamentale, info pentru site-urile informative etc. Cel mai răspândit este însă domeniul .com care are răspândire globală.

Pentru a vă ajuta să înțelegeți să luăm spre exemplu domeniul ciulerazvan.ro „ciulerazvan“ reprezintă numele domeniului iar  .ro reprezintă sufixul domeniului, indicativul României.

Costurile unui domeniu variază în funcție de tipul domeniului achiziționat. Domeniile RO se achită o singură dată, au valabilitate permanentă și sunt disponibile la prețuri începând de la 35 de euro fără TVA. celelalte domenii com, org, biz, info, au prețuri mai mici dar trebuie prelungite anual. De aceea pe termen lung un domeniu .ro deși mai scump inițial este totuși cea mai bună soluție.

Unele firme oferă domenii la prețuri mai mici sau chiar gratuitate pentru domenii dacă clienții achiziționează și un pachet de găzduire. În acest caz este recomandată citirea cu atenție a condițiilor deoarece ăn unele cazuri renunțarea la serviciile de gazdure poate atrage după sine suspendarea domeniului. 

ATENȚIE: DOMENIILE WEB SUNT ÎNREGISTRATE LA AUTORITATEA NAȚOPNALĂ ÎN DOMENIU AFERENTĂ FIECĂREI ȚĂRI. ACESTEA SUNT ÎNCREDINȚATE SPRE FOLOSINȚĂ CELUI CARE DEȚINE SITE-UL ÎN SCHIMBUL UNEI TAXE ANUALE STABILITE DE ȚARA ÎN CAUZĂ. DOMENIILE RO SUNT SINGURELE DOMENII CARE SE ACHITA O SINGURĂ DATĂ ȘI CEL PUȚIN ÎN ACEST MOMENT NU AU O TAXĂ DE PRELUNGIRE ANUALĂ.

Hostingul

Odată rezervat domeniul dorit este necesară achiziționarea unui cont de hosting, o găzduire de la o firmă care să vă ofere spațiu şi bandă pe un server. În medie ofertele de găzduire încep de la 5-7 euro pe lună. Totuși din ce în ce mai multe companii sau persoane care prestează servicii în domeniu au decis să ofere clienților șansa de a achita găzduirea anual. Dacă aceștia optează pentru acest mod de a plătii și achită pe un an întreg pot beneficia chiar și de reduceri din partea companiilor mari. Personal consider că un tarif de 50 de euro pe an în schimbul unui serviciu de calitate. cu un pachet all inclusive, ce vă oferă posibilitatea de a hosta un număr de domenii nelimitat, fără limită la banda de trafic, adrese de mail, conturi ftp și siguranță maximă, reprezintă o ofertă convenabilă pentru toți cei care caută un serviciu de găzduire calitativ.

Construxția și optimizarea site-ului

După parcurgerea primilor doi pași urmează însă cel mai important, construirea efectivă a unui site. Aceasta durează în medie cam o săptămână dar se poate prelungii în funcție de complexitatea proiectului. Realizarea unui website implică mai multe activități începând de la creerea grafică a unui aspect unic cu ajutorul unor limbaje de programare, adăugarea conținutului dorit de client şi editarea fotografiilor și a resurselor multimedia ce vor intra în conținutul site-ului și optimizarea acestuia pentru o mai bună prezență în cadrul motoarelor de căutare sau a directoarelor web, crescând astfel traficul siteului dvs și numărul de accesări, fapt care are o contribuție majoră în promovarea mesajului dorit de dvs.  

Deși pare greu de crezut toate aceste activități nu vă vor costa foarte mult căci tarifele de construcție a unui website pornesc în medie de la 250 de euro.

Așadar cu toate costurile menționate mai sus un site nu vă va scoate din buzunar mai mult de 335 de euro în primul an (35 domeniu ro, 50 găzduirea și 250 construcția), urmând ca ulterior să achitați doar găzduirea şi eventual prelugirea domeniului dacă acesta nu este .ro

 

....un magazin virtual?.

 

Deși are un preț de construcție mai mare, comparativ cu un site simplu, pornind de la 500 de euro, un magazin virtual poate reprezenta în sine o sursă de venit şi are anumite avantaje:

 

1. costuri de întreținere mai mici.

2. Găzduirea pornind de la 5 euro, este mult mai ieftină decât o chirie pentru un spațiu fizic

3. nu veți avea nevoie de un număr mare de angajaţi (comanda se face online de către client în 3 pași simpli iar dvs îi puteți face livrarea printrun curier direct acasă).Astfel dvs veţi avea nevoie doar de o echipă care să preia comenzile şi să facă achizițiile necesare.

4. Prin optimizarea pe motoarele de căutare puteţi promova produsele dvs mult mai simplu, un loc cât mai bun pe motoare de căutare precum: Google, Yahoo, Bing, precum şi în directoarele web, vă poate spori câștigurile prin atragere de vizitatori care pot devenii ulterior clienţi ai magazinului dvs.

5. Un magazin virtual oferă posibilitatea clienților dvs posibilitatea de a economisi timp, realizând achizițiile dorite prin doar câteva click-uri şi 3 paşi simpli.

• Alegerea produselor dorite şi adăugarea lor în coş

• Completarea formularului de achiziție cu datele necesare (Nume, Prenume, Adresă de livrare, etc)

• Achitarea produselor prin modalitatea de plată aleasă de client. (Un magazin online permite clienților atât achitarea produselor orin card sau PayPal direct de acasă dar are şi variante de plată în afara internetului pentru persoane ce nu au card sau vor să plătească în numerar. Acestea pot vira banii la bancă întrun cont livrat de proprietarii magazinului, prin cec sau mandat poştal ori prin ramburs, în numerar direct la curierul ce face livrarea, în momentul în care au primit produsele solicitate.

6. Aşa cum arătam la punctul anterior magazin virtual oferă clienţlor o posibilitate de aş face cumpărăturile întrun mod comod, plăcut și flexibil, fără a mai sta la coadă, a pierde timp sau a depinde de programul fix al unui magazin. Achizițiile vor fi făcute întrun mediu sigur cu posibilitatea clientului de a alege modalitatea de plată care îi este cea mai adecvată.

 

Construcția unui magazin online cuprinde:

 

 1. Înregistrarea unui domeniu
 2. Procurarea unui pachet de hosting cu spațiu, baze de date și bandă de trafic (Oferte identice cu cele de mai sus 
 3. Construcția efectivă a magazinului ce implică mai multe activități începând de la creerea grafică a unui aspect unic cu ajutorul unor limbaje de programare, adăugarea conținutului dorit de client şi editarea fotografiilor şi a eventualelor resurse multimedia solicitate de proprietarul viitorului magazin virtual.
 4. Adăugarea produselor ce urmează a fi comercializate online
 5. Asigurarea unui mediu de achizitie sigur astfel încât clientul să își poată face cumpărăturile întrun mediu sigur si ferit de riscurile și atacurile virtuale.
 6. Realizarea unui sistem prin care clientul să își poată cumpăra diverse produse întrun mod simplu, rapid și eficient, având la dispoziție diverse modalități de plată precum și emiterea automată a unei facturi fiscale, trimisă clientului atât în varianta electronică cât și în cea tipărită, imediat după achiziție.
 7. Optimizarea magazinului pentru o mai bună prezență în cadrul motoarelor de cautare sau a directoarelor web, crescând astfel traficul magazinului online și numărul posibililor clienți.

 

Se poate și gratis?

 

Există o mulțime de firme care oferă domenii și găzduire gratuită însă această varianta nu este tocmai cea mai bună soluție. O găzduire gratuită atrăgând după sine o mulțime de limitări de aceea dacă doriți un site de calitate este recomandat să achiziționat

 

 1. La un pachet de găzduire sunteți obligați sa includeți în adresa si numele site-ului ce va oferă găzduirea. Exemplu : http://ciulerazvan.wordpress.com/ , http://premiummob.freehostia.com/   etc
 2. Majoritatea site-urilor cu găzduire gratis își recuperează banii din accesări și reclame nedorite pe care le adaugă pe paginile dvs.
 3. Toate serverele gratuite au limitări la resursele multimedia: filmări sau piese audio
 4. o pagină cu găzduire gratis se va încărca mult mai greu decât una cu gazduire profesională
 5. Marea majoritate a paginilor cu găzduire gratis nu apar pe motoarele de căutare sau dacă apar au poziții mai codașe.
 

ATENȚIE !!! TOATE OFERTELE PREZENTATE MAI SUS AU STATUT INFORMATIV, DACĂ CLIENȚII CARE DORESC SĂ COLABOREZE CU NOI, AU DEJA ASIGURATE DOMENII SAU PACHETE DE HOSTING (GĂZDUIRE) ACTIVE LE PUTEM FOLOSII PE ACESTEA, NE MAI FIIND NECESARĂ ACHIZIȚIONAREA ALTORA NOI.

ÎN ACEST CAZ CLIENȚII VOR ACHITA DOAR SERVICIILE DE CONSTRUCȚIE CONFORM TARIFELOR MENTIONATE MAI SUS. SERVICIILE DE CONSTRUCȚIE WEB NU SUNT CONDIȚIONATE DE ACHIZIȚIONAREA SERVICIILOR REFERITOARE LA DOMENIU SAU GĂZDUIRE DE LA NOI CI AU STATUT DOAR DE RECOMANDARE , DECIZIA FINALĂ APARȚINE ÎN TOTALITATE CLIENȚILOR !!!

Comments   

#2 Răzvan Ciule 2014-09-28 19:45
Quoting anomim:
:cry: gazduire 5 euro pentru un magazin virtual?:D si ssl? si vps, si cpu si baze de date serioase, si trafic+ o bascula de firfirei in publicitate...asta e pentru analfabeti... + seo+ Sem + campanii + afilieri, nu e deloc mai ieftin decat unul fizic+ fotografie+ adaugare produse in baza de date+ reactualizare preturi+ plati / clic in comparatoarele de preturi + alte+altele... in concluzie cu 250 de euro... va faceti site sau cu 500 magazin vitual.... pai emag-ul arunca sute de mii de euro pe adsense si campanii , asa mi s-a spus si mie acum multisori ani de cineva ca e mai ieftin online-ul... povesti tata+ ca un cumparator vrea sa simta marfa . Eu tin online-ul mai mult de prezentare , tot fizicul vinde. Nu uitati ! -romanul e traditionalist...:D:))))))))))))))))))

Stimate domn vă mulțumesc pentru comentariu si va respect opinia, totuși consider că este necesar să fac câteva precizări: 1 Dacă tot comentați vă rog să o faceți cu curaj și demnitate, fără a vă ascunde numele. 2 În cadrul articolului curent eu nu mă refeream la magazinele uriașe ci la cele mici si medii de până în 1000 de produse ce doresc să intre și in spațiul online. 3 eu la hostgator am la 7$ banda de trafic nelimitata, domenii nelimitate siguranta maxima. Preturile de host nu se refereau la pachete de tip vps sau dedicate (acestea sunt mai scupe) 4 serviciile seo si publicitate sunt cele care costa foarte mult, deși sunt adesea necesare, nu sunt si obligatorii si de aceea nu erau incluse in acele tarife.

PS Nu am spus niciodată că pe piață veți găsii magazine la prețul acesta ci că după părerea mea acestea sunt cele corecte si sunt cele oe care eu le practic.
#1 anomim 2014-04-09 00:18
:cry: gazduire 5 euro pentru un magazin virtual?:D si ssl? si vps, si cpu si baze de date serioase, si trafic+ o bascula de firfirei in publicitate...asta e pentru analfabeti... + seo+ Sem + campanii + afilieri, nu e deloc mai ieftin decat unul fizic+ fotografie+ adaugare produse in baza de date+ reactualizare preturi+ plati / clic in comparatoarele de preturi + alte+altele... in concluzie cu 250 de euro... va faceti site sau cu 500 magazin vitual.... pai emag-ul arunca sute de mii de euro pe adsense si campanii , asa mi s-a spus si mie acum multisori ani de cineva ca e mai ieftin online-ul... povesti tata+ ca un cumparator vrea sa simta marfa . Eu tin online-ul mai mult de prezentare , tot fizicul vinde. Nu uitati ! -romanul e traditionalist...:D:))))))))))))))))))

Clienți și colaboratori

Vizitatori

52.6%Romania Romania
12.5%United States United States
9.5%Italy Italy
4.1%France France
3.5%Republic Of Moldova Republic Of Moldova
2.9%Spain Spain
2.3%United Kingdom United Kingdom
1.7%Germany Germany
1.7%Russian Federation Russian Federation
1.1%Ukraine Ukraine

Today: 1
Yesterday: 6
This Week: 7
Last Week: 29
This Month: 108
Last Month: 114

Comentarii recente

 • Asociația Umanitară „Alexandru Damian“, un strop de lumină și alinare în viața copiilor bolnavi de cancer

  • Roxana Popescu 12.05.2014 14:59
   Un articol foarte frumos. Pentru cei care sunt interesti sa fac voluntariat va recomand sa intrati ...
 • Cât costă un site?

  • Răzvan Ciule 28.09.2014 19:45
   Stimate domn vă mulțumesc pentru comentariu si va respect opinia, totuși consider că este necesar ...
    
  • anomim 09.04.2014 00:18
   :cry: gazduire 5 euro pentru un magazin virtual?:D si ssl? si vps, si cpu si baze de date serioase, si ...

Copyright © 2008-2014 All Rights Reserved. Toate drepturile asupra acestui site aparţin lui Răzvan Ciule. Pentru preluarea sau publicarea informaţiilor de pe acest site pe alte pagini vă rugăm să contactaţi autorul utilizand datele din cadru secţiunii de contact şi să precizaţi sursa. Orice modificare sau preluare a conţinutului fără consimţământul autorului reprezintă o încălcare a dreptului de autor şi se pedepseşte conform legii.

SEO monitor