Duminică 25 Februarie 2018
Text Size

Încep aceste rânduri cu sufletul plin de emoție dar cu ferma convingere că voi, elevii Liceului pentru Deficienți de Vedere de la Buzău veți reușii să treceți dincolo de emoții și cuvinte, pătrunzând cu făclia sufletelor, în adâncul celui care încearcă pentru întâia oară să vă vorbească.

Chiar dacă nu am avut bucuria de a vă întâlnii personal, am reușit totuși, prin intermediul cadrelor didactice și chiar a unora dintre voi, să descopăr în voi niște oameni minunați cărora mă adresez acum cu multă bucurie și lumină.

Vă scriu ca unor dragi prieteni dorind să vă mulțumesc pentru minunata lecție de viață pe care voi o oferiți lumii și asta pentru că în ciuda deficiențelor pe care le aveți reușiți să vă bucurați de viață și să împărtășiți celor din jur lumina, bucuria și dragostea din sufletele voastre.

Încă de acum câțiva ani de când l-am cunoscut pe Eduard Leancă, fostul vostru coleg care a impresionat întreaga țară cu vocea lui, m-am apropiat foarte mult de persoanele cu deficiențe de vedere și am înțeles că în ciuda faptului că nu reușiți mereu să distingeți culorile și că pentru voi iarba e cel mai adesea scurtă la pipăit voi sunteți la fel de frumoși și de speciali ca oricare copil sau tânăr adolescent din jurul vostru și aveți în suflet o lumină mult mai mare decât cea din priviri, cea a sufletului, care vede lucrurile mult mai adânc, mai clar, mai ușor și aceasta pentru că și bucuria și tristețea și lumina și întunericul, toate trăirile și sentimentele ce se aștern uneori pe chipurile noastre se nasc mai întâi în suflete.

Voi copiii cu umbre în priviri dar cu lumini în suflete aveți o șansă unică, prin sensibilitate puteți pătrunde în adâncurile celor din jur văzând umbrele și luminile din sufletele fiecăruia. Nereușind întotdeauna să vedeți lumea cu ochii sunteți puși să o ascultați, să o luați în mâini, să o simțiți cu sufletul, privind oamenii mai mult dinăuntrul lor și cugetând la lucrurile cu adevărat importante ale vieții.

defdevedere1defdevedere2

Știu din proprie experiență că atunci când avem o dizabilitate, o deficiență, fie că vorbim de una de vedere, de una locomotorie (de deplasare) cum e în cazul meu, sau de orice alt tip, întâmpinăm anumite dificultăți și suntem puși să ne depășim propriile limite, că uneori e greu să găsim curajul necesar spre a merge înainte, dar vă îndemn cu drag să îndrăzniți, să credeți în voi și în oameni și în Dumnezeu și să luptați pentru visele și dorințele voastre.

Mi-aș dorii din suflet să înțelegeți că deficiențele pe care le aveți nu schimbă cu absolut nimic faptul că sunteți niște oameni  minunați capabili de foarte multe lucruri. Nu deficiența vă face speciali ci calitățile și capacitățile voastre! Nu gradul sau tipul deficienței sunt importante ci modul în care luptăm să le depășim.

Uneori e greu dar îndrăzniți, nu vă lăsați descurajați de unele reacții din jur ci folosindu-vă de sensibilitate. de talentele și de capacitățile voastre, împărtășiți lumii ceea ce aveți mai frumos, oferiți-le șansa de a vă cunoaște, de a vă descoperii și bucurați-vă de fiecare clipă a vieții. Fiți sinceri cu voi înșivă, puneți un strop de suflet în orice faptă și astfel veți reușii să răspândiți lumina din voi tuturor celor din jur, astfel nu numai că îi veți ajuta să vă accepte și să vă cunoască ci în timp veți reușii să le câștigați chiar respectul și admirația.

Chiar dacă nu reușiți să vedeți foarte bine  voi aveți tot ceea ce este necesar pentru a reușii în viață. Prin sensibilitate, înțelepciune, perseverență și răbdare veți reușii nu doar să vă bucurați de viață ci chiar să faceți lucruri minunate la care nici nu visați și astfel veți devenii un exemplu pentru toți cei ce vă cunosc.

Vă spun toate acestea ca unor vechi și buni prieteni pe care vreau să-i ajut, să-i încurajez, să-i motivez să-i susțin iar apoi să mă bucur alături de ei văzând realizările lor, însă aceste rânduri nu reprezintă doar niște cuvinte frumoase menite să vă mângâie ci sunt izvorâte din suflet și au la bază propria experiență de viață.

defdevedere3defdevedere4

După mai bine de 20 de ani în care m-am bucurat de viață în ciuda faptului sunt încă de la naștere imobilizat întrun cărucior cu rotile, timp în care am încercat să adun cât mai multe lucruri ziditoare de suflet,mi-am urmat visul și chemarea de a slujii lui Dumnezeu și aproapelui, frecventând cursurile unui Seminar și a unei Facultăți de Teologie, am încercat să împart tuturor bucuriile vieții iar în ultimii ani să aduc un zâmbet pe chipul tuturor celor încercați, vin acum în fața voastră, împărtășind aceste gânduri pentru a vă îndemna să credeți în voi și pentru a vă mulțumii din adâncul sufletului pentru lecția de viață și bucuria pe care mi-o oferiți.

 

Std. teolog Răzvan Florin Ciule

Editorial publicat în revista „TORNA, TORNA, FRATRE!” a „Liceului pentru Deficienți de Vedere” Buzău nr 3, martie 2012

Vizitatori

46.9%Romania Romania
13.2%Italy Italy
12.2%Republic Of Moldova Republic Of Moldova
8.1%United States United States
5.1%United Kingdom United Kingdom
5.1%Spain Spain
2%Russian Federation Russian Federation
2%Germany Germany
1%Greece Greece
1%Israel Israel

Today: 4
Yesterday: 1
This Week: 4
Last Week: 16
This Month: 79
Last Month: 91

Comentarii recente

 • Asociația Umanitară „Alexandru Damian“, un strop de lumină și alinare în viața copiilor bolnavi de cancer

  • Roxana Popescu 12.05.2014 14:59
   Un articol foarte frumos. Pentru cei care sunt interesti sa fac voluntariat va recomand sa intrati ...
 • Cât costă un site?

  • Răzvan Ciule 28.09.2014 19:45
   Stimate domn vă mulțumesc pentru comentariu si va respect opinia, totuși consider că este necesar ...
    
  • anomim 09.04.2014 00:18
   :cry: gazduire 5 euro pentru un magazin virtual?:D si ssl? si vps, si cpu si baze de date serioase, si ...

Copyright © 2008-2014 All Rights Reserved. Toate drepturile asupra acestui site aparţin lui Răzvan Ciule. Pentru preluarea sau publicarea informaţiilor de pe acest site pe alte pagini vă rugăm să contactaţi autorul utilizand datele din cadru secţiunii de contact şi să precizaţi sursa. Orice modificare sau preluare a conţinutului fără consimţământul autorului reprezintă o încălcare a dreptului de autor şi se pedepseşte conform legii.

SEO monitor