Duminică 25 Februarie 2018
Text Size

Am acceptat cu multă bucurie solicitarea de a scrie câteva rânduri cu ocazia acestui moment aniversar deoarece am considerat că este o foarte bună oportunitate de a-mi manifesta respectul și recunoștința față de toți aceea care mi-au fost dascăli dar și o șansă de a împărtășii cu voi elevii sau absolvenții Școlii Generale „Gheorghe Lazăr“ câteva cuvinte de suflet despre experiențele avute în cadrul școlii dar și despre modul cum acestea au contribuit la formarea mea de până acum.

Chiar dacă datorită dizabilității pe care o am mi-a fost puțin mai greu să ajung la școală și am beneficiat de învățământ la domiciliu, am o mulțime de amintiri frumoase din acea perioadă, fiecare vizită pe care o făceam în cadrul școlii, fiecare clipă petrecută alături de colegii și profesorii mei rămânând în sufletul meu un prilej de mare bucurie și aducere aminte.

Se spune pe bună dreptate că fiecare loc, fiecare om, fiecare eveniment, fiecare etapă a vieții noastre contribuie la dezvoltarea și formarea noastră însă și aceste cuvinte sunt cu atât mai reale în cadrul școlii unde elevii sub călăuza profesorilor sunt chemați să-și descopere și să-și dezvolte capacitățile și valorile fiind formați și ajutați să devină nu doar elevi buni ci niște oameni vii, cetățeni activi ai societății de mâine.

În școală am întâlnit mulți dascăli deosebiți care mi-au insuflat respectul lor, seriozitatea, răbdarea, perseverența, dragostea și dăruirea lor reușind astfel să lase în sufletul meu un crâmpei din ființa lor ce va rămâne acolo pentru veșnicie.

Îmi amintesc cu mare drag de ziua în care mi-am cunoscut învățătoarea, ori de strădania depusă alături de doamna Ana Costruț care m-a călăuzit cu multă dragoste și exigență în primii pași ai cunoașterii provocându-mă practic să lupt pentru a-mi depășii propriile limite fiind cât mai bun în tot ceea ce aveam de împlinit. Astfel am învățat că pentru a reușii e nevoie de multă răbdare și muncă încredere în Dumneeu și în oameni și că deși uneori multe lucruri par imposibil de realizat acestea pot devenii totuși realitate dacă noi vom știi să rămânem perseverenți și niciodată munca noastră nu va tămâne fără rod.

De asemenea îmi voi amintii mereu de orele de limbă franceză ale doamnei Daniela Teșinschi care a reușit pe toată perioada în care am fost elev al școliii să-mi insufle dragostea față de tot ceea ce însemna limba și cultura franceză. O doamnă care prin modul de a fi, cu înțelepciune pedagogică și multă dăruirre a reușit să mă facă să iubesc franceza, scoțând la lumină o adevărată pasiune pentru limbile moderne, un cadru didactic alături de care am învățat cu mare drag vreme de sase ani chiar și în vacanțe.

De asemenea îmi amintesc cu mare drag și de doamna profesoară Lidia Botiș care m-a călăuzit cu drag printre mariii autori ai literaturii române, reușind practic să mă ducă cu gândul departe în frumosul târg al Ieșilor sub teiul lui Eminescu, la Bojdeuca lui Creangă, în căutarea unei scrisori pierdute ori, a unui baltag sau să-mi sădească în suflet dragostea de neam a lui Andrei Mureșanu ce îmi cerea parcă mai ferm ca oricând „Deșteaptă-te române!“    

Tot în cadrul școlii aveam însă să cunosc o doamnă care m-a susținut în luarea unei decizii care avea să-mi marcheze viața pentru totdeauna, punându-mă în slujba lui Dumnezeu, a Bisericii și a oamenilor. Doamna Ghiran Victoria este cea care în urma unei discuții de suflet despre Dumnezeu a înțeles chemarea pe care Dumnezeu o sădise în inima mea încă de mic copil și m-a încurajat și susținut în urmarea studiilor teologice. Dânsa a fost cea care mai stăruitoare ca oricine m-a învățat că dacă cred cu adevărat în visele și valorile mele trebuie să lupt până la capăt fără a mă lăsa biruit de propriile limite ori de încercările vieții și că numai luptând pentri visele mele cu credință, statornicie, curaj și înțelepciune   voi reușii să le împlinesc.

După 6 ani de la absolvire, timp în care am urmat cursurile Seminarului Teologic Zalău,am pubilcat o carte și m-am implicat în proiecte de voluntariat în paralel cu studiile Facultății de Teologie Ortodoxă „Andrei Șaguna“ din Siibiu, unde studiez și în prezent, anul trecut am avut bucuria de a revenii pe băncile școlii în calitate de voluntar, vorbind câtorva clase despre diverse tipuri de dizabilități. Plin de emoții și amintiri am regăsit atunci un loc și o parte din oamenii dragi mie, având totodată șansa de a vorbii elevilor alături de alti colegi despre persoanele cu dizabilități.

Atunci v-am vorbit ca un prieten de la suflet la suflet încurajându-vă să vă bucurați de viață , să creadeți în voi și în Dumnezeu luptând pentru visele voastre fără a vă lăsa înfrânți și fără a vă teme de nimic. Atunci v-am arătat că nimic nu e prea greu dacă ai încredere în tine în Dumnezeu și în oameni.

Același lucru îl fac cu multă dragoste și bucurie și acum,aceste rânduri ale unui absolvent care în ciuda situației speciale pe care o are a urmat cu drag cursurile Școlii „Gheorghe Lazăr“ la fel ca voi reușind să se bucure din plin de viață, să-și urmeze visul și chiar să realizeze lucruri la care nici nu visa au defapt ca unic scop dorința sinceră a unui tânăr la fel ca voi de a vă fi alături, de a vă încuraja să credeți în voi și în Dumneu luptând pentru visele voastre.

Sperând că Dumnezeu a pus în inima și în mintea mea acel cuvânt de folos ce așterne în suflete pace, bucurie și Har și că aceste rânduri scrise cu suflet vor reuși să cuprindă măcar o parte din ceea ce a însemnat pentru mine perioada petrecută în această unitate de învățămâmt, închei mulțumind tuturor profesorilor care mi-au împărtășit din cunoașterea lor, colegilor care m-au primit mereu cu drag în mijlocul lor și doamnei directoare pentru oportunitatea de a vă adresa aceste cuvinte și sper că aceste cuvinte pline de respect, recunoștință și dragoste vă vor mângâia sufletul.


Răzvan-Florin Ciule

Absolvent al clasei a-VIII-a D, promiția 2004-2005

Vizitatori

46.9%Romania Romania
13.2%Italy Italy
12.2%Republic Of Moldova Republic Of Moldova
8.1%United States United States
5.1%United Kingdom United Kingdom
5.1%Spain Spain
2%Russian Federation Russian Federation
2%Germany Germany
1%Greece Greece
1%Israel Israel

Today: 4
Yesterday: 1
This Week: 4
Last Week: 16
This Month: 79
Last Month: 91

Comentarii recente

 • Asociația Umanitară „Alexandru Damian“, un strop de lumină și alinare în viața copiilor bolnavi de cancer

  • Roxana Popescu 12.05.2014 14:59
   Un articol foarte frumos. Pentru cei care sunt interesti sa fac voluntariat va recomand sa intrati ...
 • Cât costă un site?

  • Răzvan Ciule 28.09.2014 19:45
   Stimate domn vă mulțumesc pentru comentariu si va respect opinia, totuși consider că este necesar ...
    
  • anomim 09.04.2014 00:18
   :cry: gazduire 5 euro pentru un magazin virtual?:D si ssl? si vps, si cpu si baze de date serioase, si ...

Copyright © 2008-2014 All Rights Reserved. Toate drepturile asupra acestui site aparţin lui Răzvan Ciule. Pentru preluarea sau publicarea informaţiilor de pe acest site pe alte pagini vă rugăm să contactaţi autorul utilizand datele din cadru secţiunii de contact şi să precizaţi sursa. Orice modificare sau preluare a conţinutului fără consimţământul autorului reprezintă o încălcare a dreptului de autor şi se pedepseşte conform legii.

SEO monitor