Luni 22 Ianuarie 2018
Text Size

Icoana, punte si fereastră către Dumnezeu

„Căci tot celui ce are i se va da şi-i va prisosi…“( Matei 25, 29)

Onorate oficialități,  distinși organizatori, stimați invitați, dragi prieteni,

            Chiar dacă distanța nu permite să fiu alături de dumneavoastră la acest important eveniment din viața familiei Ciutacu și in special a doamnei Anca, am ținut totuși sa fiu alături cu gândul și cu sufletul punându-vă la inima un gând bun. Astăzi avem bucuria și emoția de a însoții o tânără artistă cu sufletul fremătând în emoția unui nou început, dar hotărâtă sa răspundă cu bucurie la chemarea pe Dumnezeu a sădit-o inima sa.

Demersul său de astăzi nu reprezintă nimic altceva decât o dorință și o încercare a autoarei de a descoperii, a înțelege și a împărtășii cu lumea o legătură vie și personală cu Dumnezeu. Cele 50 de lucrări care alcătuiesc corpul vernisajului la care suntem părtași în aceste clipe, așa cum spune și titlul întâlnirii noastre, nu reprezintă nimic altceva decât 50 de ferestre în care autoarea L-a văzut și oglindit pe Dumnezeu. 

Pentru că vorbim despre icoane si nu despre niște opere de artă oarecare, se cuvine stabilii dintru bun început că pictorul iconar nu transmite doar proprie viziune a Dumnezeirii, icoana nu este o operă de artă în care artistul își imaginează Divinitatea trecându-o prin propriul suflet după bunul plac ci atunci când pictează, omul ales de Dumnezeu pentru a așterne chipurile Fiului Său, a Maicii Domnului ori a Sfinților, se află sub lucrarea Duhului Sfânt, arătându-se pe sine însuși a fi vas ales a lui Dumnezeu. El pune în fiecare icoană o fărâmă din inima sa însă mai presus de orice el își deschide inima și își oferă inima, talentul și truda lui Dumnezeu pentru ca acestea să devină unelte ale lucrării Sale. De aceea înainte de a așterne pe pânză diverse icoane ale Domnului Hristos, a Preacuratei ori a Sfinților, pictorul trebuie ca înainte de orice să-L aibă zugrăvit în suflet pe Cel pe care dorește să-L reprezinte, să aibă o relație vie și personală cu Acesta. și această legătură se poate realiza numai ca urmare a Darului lui Dumnezeu care se sălășluiește în ființa lui după ce acesta și-a curățit mintea, sufletul și trupul prin post, rugăciune, fapte și gânduri bune și mai ales prin participarea și primirea Sfintelor Taine în cadrul Bisericii. 

Artistul iconar este cel care sub inspirație divină încearcă să-L descopere lumii pe Cel necuprins și Veșnic, încearcă să redea taina și lucrarea Mântuirii săvârșită decatare Mântuitorul Hristos, grija și dragostea de Maică, ori smerenia, simplitatea, demnitatea și biruința și lumina Sfinților care au trăit cea mai mare parate sau uneori chiar toată viața în legătură cu Cerul. De aceea un iconar iscusit spre deosebire de un pictor laic, nu va scoate în evidență forme, chipuri și trăsături fizice ale prototipului ci conștientizând că icoana este în excelență un obiect de cult cu caracter sacru ce se dorește a fii izvor de lumină și punte între om și Dumnezeu, el estompează unele forme și trăsături fizice mutându-și atenția spre virtuțile sufletești care abundă în sufletele modelelor sale și care ies la iveală răsfrângându-se și asupra trupului și chipului celui zugrăvit dar și a noastră a celor ce ne bucurăm de frumusețea și profunzimea lucrării sale născută și săvârșită în comuniunea dintre el și Dumnezeu.

Chiar dacă unii ar putea acuza iconarii că încalcă porunca a treia din decalog în realitate icoanele nu sunt nici pe departe un chip cioplit deoarece ele nu îl înlocuiesc pe Dumnezeu căci noi nu cinstim lemnul sau piatra și nici nu așezăm Sfinții pe aceeași treaptă cu Dumnezeu, ei sunt cinstiți în Biserică doar din perspectiva lucrării pe care Dumnezeu a făcut-o prin ei, așadar noi cinstind icoanele îl cinstim pe Hristos Cel întrupat, pe Sfânta Sa Maică și bucurându-ne de harul Sfinților preamărim lucrarea lui Dumnezeu în om, care dă roade atunci când noi acceptăm să ne facem părtași la ea.

Până la întruparea lui Hristos orice reprezentare a lui Dumnezeu era imposibilă și de aceea pentru a nu își crea falși Dumnezei poporul evreu a primit în decalog o interdicție explicită. Însă odată cu întruparea lui Iisus când Dumnezeu a luat chip asemenea nouă, reprezentările grafice au devenit posibile. Primele icoane ale Bisericii au fost realizate în chip minunat, fiind nefăcute de mână. Ulterior Sf. Apostol și Evanghelist Luca conform tradiției Bisericii a pictat peste 70  de icoane ale Maicii Domnului cat aceasta era în viața iar apoi arta sacră s-a dezvoltat odată cu Biserica.

Despre importanța icoanei dar și rolul acestea în viața și în casa creștinilor dar și în cultul Bisericii, putem afla foarte multe parcurgând rugăciunile de sfințire a icoanelor din Molitfelnic.

 Din rugăciunea pe care preoții și episcopii o fac la sfințirea icoanelor aflam că acestea nu sunt doar materiale pe care a fost zugrăvit un chip ci capătă prin lucrarea lui Dumnezeu și cu Darul Mântuitorului, a Maicii Domului ori a Sfinților o fărâmă din prototipul pe care îl reprezintă și devin izvor de tămăduire, binecuvântare și Har dar și o puternica armă de biruire a răului.

Nu  este deloc ușor pentru un om să cuprindă și să reprezinte Chipul lui Dumnezeu întrupat însă dacă înțelegem că icoana constituie darul lui Dumnezeu pentru om dar și jertfa omului către Dumnezeu și că lucrarea Sfântului Duh este cea care „pe cele neputinciose le vindecă și pe cele cu lipsă le împlinește“, atunci acest lucru nu mai este și nu mai pare a fii imposibil.

Aceeași lucrare a Duhului Sfânt se face astăzi prin intermediul doamnei Anca Ciutacu care deșii a început să picteze de numai doi ani, a reușit astăzi să pună în fața domniilor voastre peste 50 de icoane.

Fie ca sunt executate pe sticlă sau pe pânză, în icoanele sale, autoarea reușește să combine într-un mod armonios culorile calde și reci, fără a folosii nuanțe stridente care să deturneze atenția de la scopul icoanei și anume acela de contemplare a lui Dumnezeu și a Sfinților. Ea reușește să transmită emoție și căldură iar astfel oglindește cu succes culorile și atingerile pe care Dumnezeu i-le-a sădit în suflet. Fără pretenția unui artist iconar ori a unui pictor cu experiență doamna Ciutacu reușește să cuprindă în icoanele Maicii Domnului toată dragostea pe care o mamă o oferă fiului său dar și relația inseparabilă dintre Maică și Fiu. De asemenea merită amintită căldura regăsită în icoana Blândului Păstor ce caută oaia cea pierdută și o îngrijește ori suferința tainică și smerită dar purtată cu bucurie, dragoste și demnitate de către Mântuitorul Hristos.

Din povestea doamnei Anca și a primelor icoane putem înțelege cu ușurință că icoanele nu sunt doar ferestre către Dumnezeu ci că atunci când acceptăm să răspundem Chemării lui Dumnezeu ele pot devenii și punte către Cer ori scară către Rai și că acest talant poate fii și darul lui Dumnezeu spre mântuirea unui neam ori spre a onora memoria cuiva drag.

Cu speranța că aceste icoane vă vor bucura sufletele și se vor face izvor de binecuvântare și Har, dau Slavă lui Dumnezeu pentru toate, mulțumesc autoarei și întregii familii Ciutacu pentru bucuria de ai avea ca prieteni și frați întru Hristos, felicit organizatorii pentru curajul de a susține un artist aflat la debut, adresez toată dragostea și recunoștința mea tânărului Doru care a acceptat să poarte mesajul meu către inimile dvs și vă mulțumesc pentru răbdarea și bucuria de a fi fost azi alături de noi.

În încheiere plecându-mi genunchii înaintea lui Dumnezeu îl rog smerit să înmulțească și să desăvârșească această lucrare frumoasă sporind în inima autoarei și a întregii sale familii untdelemnul virtuților pentru ca mai apoi cu sufletele aprinse de flacăra iubirii și a credinței să ieșim cu bucurie în întâmpinarea Mirelui asemenea celor 5 fecioare înțelepte și să auzim și noi asemenea celui din pilda talanților „Bine, slugă bună şi credincioasă, peste puţine ai fost credincioasă, peste multe te voi pune; intră întru bucuria domnului tău. “ (Matei 25.23)

Cu deosebit respect, adâncă prețuire și dragoste,

Mrd teolog Răzvan-Florin Ciule

Specializare Teologie Practică

Facultatea de Teologie Ortodoxă „Andrei Șaguna“ din Sibiu

Ferestre către Dumnezeu-vernisaj Anca Ciutacu

Mâine 9 aprilie începând cu ora 17 are loc vernisajul de debut al doamnei Anca Ciutacu, intitulat Ferestre către Dumnezeu, acesta va cuprinde 50 de icosne ce vor fi expuse la Centrul de Creatie Braila galeria „Violon d'Ingres”vernisaj ferestre catre dumnezeu anca ciutacu

Feicitări autoarei și mult succes! 

Deși nu voi reușii să fiu de față ca semn al aprecierii mele, la invitațioa doamnei am trimis azi un cuvânt ce sper să fie de folos și îl puteți citii aici.

 

Lansarea volumului „Sfântul Nectarie, minuni în România” la Iași și București

afis-sf-nectarie-lansare-iasi

Azi 8 noiembrie la marele Praznic al Sfinților Arhangheli și Maimari Voevozi ai oștilor cerești, Arhanghelii Mihail și Gavril, în ajunul Prăznuirii Sfântului Ierarh Nectarie de Eghina, mare ierarh făcător de minuni și tămăduitor de boli, viețuitor al secolului XX are loc la Iași în parohia Sfântului Nectarie din cartierul „Alexandru Cel Bun“ lansarea volumului „Sfântul Nectarie, minuni în România”

Evenimentul va debuta așa cum se cuvine cu o rugăciune prin săvârșirea Slujbei Vecerniei cu Litie de la ora 17, urmată mai apoi de la ora 17 .30 cu lansarea propriu-zisă a volumului mai sus amintit.Mâine la prăznuirea acestui mare ierarh credincioșii Ieșeni vor putea lua parte la Slujba Utreniei de la ora 7.30, urmată de Acatistul Sfântului, Dumnezeiasca Liturghie de la ora 9 iar la sfârșitul Liturghiei de la ora 11.30 un Te-Deum, slujbă de mulțumire adusă lui Dumnezeu pentru toate binefacerile primite, dar și un Parastas pentru ctitorii și credincioșii adormii în dreapta credință.

afis-sf-nectarie-lansare-bucurestiDe asemenea același volum „Sfântul Nectarie, minuni în România” va fi lansat mâine 9 noiembrie char de prăznuirea Sfântului la București îm cadrul Librăriei Sophia din Str Bibescu Vodă nr 19, începând cu ora 18.00. La evenimentul de la București vor lua parte: Pr. Vasile Dabija, Ciprian Voicilă și Manuela Hărăbor.

Sperând că această carte apărută ptin grija celor de la Editura„ Egumeniţa“ cu binecuvântarea PS Galaction, Episcopul Alexandriei și Teleormanului, vă pun și eu cu drag în grija Sfântului Ierarh Nectarie, atât de drag mie și îl rog să reverse asupra voastră măcar atâtea binecuvântări câte am primit și eu de la Dânsul.

Poetul Adrian Păunescu s-a înălțat printre îngeri

adrian-paunescuDupă ce o vreme îndelungată a purtat crucea suferinței alături de Hristos suferind de insuficiență cardiacă, respiratorie, renală și diabet, poetul Adrian Păunescu s-a mutat printre îngeri în această dimineață la ora 7.15 la vârsta de numai 67 de ani.

Zilele acestea presimțind cumva prematura mutare a maestrului din lumea cea plină de doruri în lumea cea fără de dor presa a difuzat numeroase emisiuni cu acest om cu adevărat deosebit. Cu greu pot descrie starea pe care sufletească prin care am trecut asearăurmărind în Emisiumea „Răi da buni , realizată de domnul Mihai Morar de la Antena 2.

Versurile și piesele compuse de marele poet m-au impresionat profund și pe mine și pe mama prin sensibilitatea și curăția sufletească pe care le transmit.

Vizitatori

45.3%Romania Romania
10.4%Republic Of Moldova Republic Of Moldova
9.3%United States United States
8.1%Germany Germany
6.9%Italy Italy
5.8%United Kingdom United Kingdom
3.4%Spain Spain
2.3%Canada Canada
1.1%Ukraine Ukraine
1.1%France France

Yesterday: 4
Last Week: 14
This Month: 56
Last Month: 96

Comentarii recente

 • Asociația Umanitară „Alexandru Damian“, un strop de lumină și alinare în viața copiilor bolnavi de cancer

  • Roxana Popescu 12.05.2014 14:59
   Un articol foarte frumos. Pentru cei care sunt interesti sa fac voluntariat va recomand sa intrati ...
 • Cât costă un site?

  • Răzvan Ciule 28.09.2014 19:45
   Stimate domn vă mulțumesc pentru comentariu si va respect opinia, totuși consider că este necesar ...
    
  • anomim 09.04.2014 00:18
   :cry: gazduire 5 euro pentru un magazin virtual?:D si ssl? si vps, si cpu si baze de date serioase, si ...

Copyright © 2008-2014 All Rights Reserved. Toate drepturile asupra acestui site aparţin lui Răzvan Ciule. Pentru preluarea sau publicarea informaţiilor de pe acest site pe alte pagini vă rugăm să contactaţi autorul utilizand datele din cadru secţiunii de contact şi să precizaţi sursa. Orice modificare sau preluare a conţinutului fără consimţământul autorului reprezintă o încălcare a dreptului de autor şi se pedepseşte conform legii.

SEO monitor