Iată că am ajuns cu suflet luminat a fi și anul acesta părtaș la bucuria Adormirii Maicii Domnului. Încă de mic m-am simțit ocrotit de Maica Domnului. De altfel acest Praznic este unul din cele mai dragi momente ale anului pentru mine.  Ca în fiecare din ultimii 4 ani și anul acesta de ziua mea, m-am alăturat și eu prin intermediul undelor radiofonice, zecilor de mii de pelerini ce urcă dealul de la Nicula, jud Cluj, pentru a o cinstii cu drag și dor pe Cea ce le este „ O Măicuță Sfântă“.

E imposibil chiar și la depărtare fiind nu poți să nu te alături măcar o clipă în rugăciune, pelerinilor ce urcă an de an dealul mănăstirii, mânați de dorul după Dumnezeu. Anual zeci de mii de pelerini vin la Nicula spre ai spune Maicii Sfinte toate dorurile și necazurile lor, convinși fiind că vor dobândi de la Ceea ce este Mângâietoare Bună, toate cele de folos spre mântuire.

De fiecare dată când ascult minunatele cântări pe care creștinii ardeleni le înalță cu drag Maicii Sfinte, mă înalț către cer, ascunzându-mă măcar o clipă sub Sfântul Ei Acoperământ. Însă aceste cântări sună cu atât mai înălțător când sunt cântate întrun singur glas de către zeci de mii de credincioși, preoți, călugări și ierarhi ce înconjoară cu umilință în coate și genunchi în miez de noapte, micuța biserică de lemn, in adâncă smerenie și pocăință, oferindu-le cu drag lui Hristos și Maicii Sale, lacrimile și durerile lor ca daruri de mare preț.

man nicula Deși am fost o singură dată la Nicula, aceasta a rămas mănăstirea mea de suflet și am afirmat în repetate rânduri că dacă vreodată voi intra în ceata monahilor, acela va fi locul unde o voi face. Prima legătură cu mănăstirea am avut-o în 2006 când prin Mila și Darul lui Dumnezeu mi-a fost dat a  fi părtaș la o seară duhovnicească în Catedrala Episcopală din Zalău, bucurându-mă alături de cei dragi, alături de câțiva preoți profesori și bunii mei colegi, la auzul unui cuvânt de suflet ținut de Preacuviosul Părinte Dumitru Cobzaru, la acea vreme stareț al mănăstirii.

La numai câteva luni distanță aveam să pășesc și eu pe poarta mănăstirii Nicula regăsindu-l cu bucurie pe părintele Dumitru. În sfârșit aveam ocazia să îi mulțumesc Maicii Sfinte pentru purtarea de grijă pe care mi-a arătat-o mereu, aducând în același timp cu umilință puțina mea rugăciune. Chiar dacă aptitudinile mele muzicale nu sunt tocmai cele mai bune,  nu am rezistat ca aflându-mă înaintea Maicii Domnului să nu mă alătur și eu unui mic grup de pelerini ce îi cântau.

maicadomnului-niculaDeși am rămas doar câteva minute înaintea Sfintei Icoane Făcătoare de Minuni a Maicii Domnului, atingând-o am simțit Dragostea lui Hristos în modul cel mai sincer, revărându-se asupra mea. Am primit și eu ca dar de mare preț Binecuvântarea lui Hristos, o mângâiere și o întărire în drumul ce îmi stătea înainte și Dulcele Sărut a Maicii Sfinte. O Maică a Vieții ce stă pururi și se roagă înaintea Cerescului Împărat pentru noi păcătoșii.

Cu greu pot descrie ce am simțit atunci când m-am învrednicit a atinge Sfânta Sa Icoană, ce pot însă a spune este că eram conștient că sunt lângă Hristos, conștient că aveam în fața ochilor dar mai ales în suflet un Mărgăritar neprețuit de care nu îmi este îngăduit și nici nu voiesc a mă despărții nici măcar pentru o clipă. L-am simțit pe Hristos alături și pentru câteva minute parcă mă aflam și eu n brațele Născătoarei de Dumnezeu, ocrotit de orice rău și ispită a vrășmașului Diavol atâta vreme cât mă aflam sub Binecuvântarea lui Hristos și Sfântul Acoperământ al Macii Sale.

Aș fi rămas o veșnicie la picioarele lui Hristos și a Maicii Domnului însă din voia și darul lui Dumnezeu pașii mi-au fost îndrumați atunci spre meleaguri moldave. De atunci nu am mai ajuns niciodată la Nicula dar aceasta a rămas mănăstirea mea de suflet și oriunde aș fi nu pot să nu mă alătur și eu mulțimii de pelerini ce an de an la 14 august  o roagă cu atâta drag și dor pe Maica Ziditorului lor, oferindu-i ca niște flori de suflet cântările lor ce răsună întrun glas și care te înalță măcar pentru o clipă spre cer făcându-te să înalți și tu cu mintea către cer rostind cu toată inima aceeași rugăciuni către Preacurata Născătoare de Dumnezeu:

„O, Măicuță Sfântă
Te rugăm fierbinte,
Să ne-asculți de-a pururi
Marea rugăminte:

Nu lăsa, Măicuță,
Să pierim pe cale,
Căci noi suntem fiii,
Lacrimilor Tale.

Când plângeai sub cruce
Maică-ndurerată,
Te-am primit de Mamă,
Noi şi lumea toată.

Călători pe-o marea,
Veșnic tulburată,
Noi ne-am pus în Tine
Și nădejdea toată.

Tu ești steaua mării
Și ajuți să treacă.
Dintre câți te roagă,
Nimeni nu se îneacă.

Fă să-ți batem zilnic
La miloasa-ți poartă,
Câtă vreme-n lume,
Valuri ne mai poartă.

Iar când nori și ceață
Înnegri-vor zarea,
Vino Tu Măicuța,
Să ne-arăți cărarea.

Nădăjduiesc că prin mila și Darul lui Dumnezeu mă voi întoarce cândva cu drag pe dealul de la Nicula, alăturându-mă și eu mulțimii de pelerini ce îi aduc Maicii Sfinte la Cinstita și Sfânta-I Adormire florile sufletului lor, spunându-I cu atâta drag:

O, Măicuță Sfântă,
Cu drag am venit.
În locașu-acesta
La locul dorit.

Am venit, Măicuță,
Să te mai vedem,
Să ne plângem dorul,
Care-l mai avem.

Noi cu toți, din suflet,
Îți strigăm așa;
Apără-ne Maică,
De ispita grea.

O, dulce Fecioară
Stăm în jurul tău,
Prin cântări și rugă,
Te slăvim mereu.

Uită-te, Marie
Din cerul tău sfânt.
Câtă nedreptate,
Este pe Pământ.

Roagă-te, Măicuță,
Pentru al tău popor.
Care strigă-ntruna,
După ajutor.

În finalul acestei postări aș dori să vă invit la o scurtă reflecție, punându-vă înainte câteva cuvinte pe care iubitul meu părinte duhovnic mi-le-a oferit ieri când am urcat pe a douăzecea treaptă a vieții. „Iată fiule bucură-te că ești cu un pas mai aproape de întâlnirea cu Hristos, mâine este Adormirea Maicii Domnului, să luăm dar aminte cum s-a mutat ea de la pământ la cer, mutându-ne  și noi de la viața aceasta trecătoare la viața veșnică.

Să ne ajute Bunul și Milostivul Dumnezeu să rămânem dea pururi îngenunchiați înaintea lui Hristos, înălțându-ne cu mintea și sufletul spre cer învăluiți fiind de Acoperământul Maicii Domnului.