Vineri 19 Ianuarie 2018
Text Size

conferinta_de_presa

Elevi din cinci licee din Zalău  s-au  alăturat , în perioada 2-5 decembrie, campaniei de sensibilizare derulată cu prilejul Zilei Mondiale a Persoanelor cu Dizabilități - 3 decembrie.

Activități educative s-au desfășurat în cadrul orelor de dirigenție) la Liceul Pedagogic „Gheorghe Șincai“, Seminarul Teologic Ortodox, Liceul de Artă „Ioan Sima“, Grup Școlar „Voievodul Gelu” și Grup Școlar „Mihai Viteazul. Inițiativa a fost lansată de Asociația Caritas Catolica prin Biroul de Asistență și Consiliere a Persoanelor cu Handicap (BACH) și a avut ca parteneri Inspectoratul Școlar Județean Sălaj, Centrul școlar pentru Educație Incluzivă „Speranța“ , Asociația Națională a Surzilor din România filiala Oradea Sucursala Zalău, Asociația Prader Willi România și Societatea Handicapaților Zalău.

Obiectivele campaniei s-au orientat spre lupta 'mpotriva discrimin]rii și excluziunii sociale a persoanelor cu dizabilități și a participării cât mai active a acestora la viața socială.

După cum a făcut cunoscut ieri, în cadrul unei conferințe de presă, coordonatorul BACH,Maria Brazdău, elevii au primit informații despre diferite categorii de persoane cu dizabilități, au avut posibilitatea de a simula cu ce se confruntă persoana cu un anumit tip de deficiență fizică, vizuală, de învățare).Elevii au primit sugestii despre modul în care pot aborda o atitudine pozitivă și cum pot interacționa cu tineri cu dizabilități. Unele clase au avut posibilitatea de a se întâlni cu astfel de tineri cu dizabilitț[i. Au vizionat \i un film intitulat „O zi din viața mea“ realizat la Seminarul Teologic Ortodox, în care este vorba despre un elev al acestei unități de învățământ imobilizat 'ntr-un cărucior cu rotile.

Tânărul Răzvan are 18 ani, s-a născut cu tetrapareză spastică, este 'n ultimul an la seminar, se ocupă de site-ul școlii \i a publicat cartea „O viață trăită alături de Hristos“. Mesajul său, foarte optimist, a avut un impact extraordinar asupra tuturor celor care l-au cunoscut. Nu se plânge de necazul pe care-l are - crucea primit]ă ci se roagă pentru semenii săi și mulțume\te lui Dumnezeu pentru fiecare zi dăruită. „Am avut în această campanie ocazia să le fiu
alături și celorlal[i tineri și să le ofer dragostea mea m]rturisindu-L pe Hristos, a afirmat, ieri, Răzvan. Mi-am dorit mult să fiu între tineri și să le vorbesc. Am simțit multă căldură și prietenie“.

 

Despre Răzvan, preotul Ionu[ Margin, profesor la Seminar a spus: „Ne mândrim cu el. Dacă este imobilizat într-un cărucior cu rotile nu înseamnă că nu este activ. Câți dintre noi se pot lăuda că au publicat o carte? Se îngrijește mult de suflet, în timp ce noi ne preocupăm prea mult de cele trupești. A devenit emblema școlii noastre și este un model pentru noi de cum ar trebui să fim. Să deveniți prietenul lui, are 200 de prieteni pe lista de messenger“.

Campania de sensibilizare aflată la a treia ediție a oferit posibilitatea participanților de a descoperi problemele semenilor lor, de a-i accepta așa cum sunt și de a învăța să acorde o șansă tuturor. Prin intermediul acestei campanii, a susținut prof. Laura Galvacsi, inspector școlar, a fost „acoperit și segmentul educativ. Este important să dai elevului (adolescentului) valori de care să-l faci responsabil. Astfel, ei au învățat că în fiecare om există un potențial de toleranță și susținere“.

Adela Mureșan „Graiu Sălajului“

Vizitatori

45.4%Romania Romania
12.5%Republic Of Moldova Republic Of Moldova
7.9%Italy Italy
6.8%United States United States
6.8%Germany Germany
4.5%United Kingdom United Kingdom
4.5%Spain Spain
2.2%Canada Canada
1.1%Portugal Portugal
1.1%Ukraine Ukraine

Today: 2
Yesterday: 2
This Week: 10
Last Week: 27
This Month: 50
Last Month: 96

Who's Online

Avem 31 vizitatori și nici un membru online

Comentarii recente

 • Asociația Umanitară „Alexandru Damian“, un strop de lumină și alinare în viața copiilor bolnavi de cancer

  • Roxana Popescu 12.05.2014 14:59
   Un articol foarte frumos. Pentru cei care sunt interesti sa fac voluntariat va recomand sa intrati ...
 • Cât costă un site?

  • Răzvan Ciule 28.09.2014 19:45
   Stimate domn vă mulțumesc pentru comentariu si va respect opinia, totuși consider că este necesar ...
    
  • anomim 09.04.2014 00:18
   :cry: gazduire 5 euro pentru un magazin virtual?:D si ssl? si vps, si cpu si baze de date serioase, si ...

Copyright © 2008-2014 All Rights Reserved. Toate drepturile asupra acestui site aparţin lui Răzvan Ciule. Pentru preluarea sau publicarea informaţiilor de pe acest site pe alte pagini vă rugăm să contactaţi autorul utilizand datele din cadru secţiunii de contact şi să precizaţi sursa. Orice modificare sau preluare a conţinutului fără consimţământul autorului reprezintă o încălcare a dreptului de autor şi se pedepseşte conform legii.

SEO monitor